Szarlotka z „olejową” pianą

Pyszne ciasto, piana z dodatkiem oleju powoduje, że jest takie … inne, a dowodem na to, że jest smakowite niech będzie fakt, że niedługo po upieczeniu 1/3 ciasta już zniknęła… a miało być na weekend…
szarlotka

Ciasto

40 dkg mąki pszennej
20 dag masła
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5-6 łyżek cukru
5 żółtek
1 łyżka śmietany

Piana

5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe /małe/
1/2 szklanki oleju

1-1,5 kg jabłek

Wykonanie

Do malaksera wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, zamieszać w celu spulchnienia, dodać pokrojone w kostkę schłodzone masło i smalec, żółtka i śmietanę – wyrobić /przy użyciu noża będącego na wyposażeniu malaksera/.
Ciasto podzielić na 2 części – 2/3 schłodzić w lodówce, zaś 1/3 włożyć do zamrażalnika.

Schłodzonym w lodówce ciastem wyłożyć blachę /na spód papier do pieczenia/.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub w ósemki, wyłożyć na ciasto.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać dalej, stopniowo dodać budyń /proszek/ stale ubijając, na koniec powoli wlewać olej i dalej ubijać do połączenia składników. Pianę wyłożyć na jabłka.
Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika.
Piec 45 min. w temp. 150 st.C /ostatnie 10 min. można włączyć termoobieg – ładnie się przyrumieni/. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Zamiast jabłek można użyć brzoskwiń lub moreli, a także malin jesiennych /ok.0,5 kg/.
Maliny układać na wierzchu piany, inne dowolnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*