Szwedzkie ciasto czekoladowe Karleksmums

Jak podaje autorka przepisu ciasto zwane jest też ciastem miłości, a do tego jest pyszne, bardzo czekoladowe, a ponadto z pyszną polewą oraz płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.
 

forma 24×24 cm

Składniki

Ciasto

50 g kakao
100 ml gorącej wody
100 ml mleka
200 g masła o temp. pokojowej
225 g cukru
3 jajka o temp. pokojowej
225 g mąki tortowej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
1/2 łyżeczki soli

Polewa czekoladowa

50 g masła
100 g cukru pudru
1 łyżka kakao
4 łyżki naparu z kawy np. zbożowej lub zwykłej

Dodatkowo

płatki migdałowe lub wiórki kokosowe na wierzch

Wykonanie

Formę o wymiarach 24 x 24 cm lub podobny wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
Kakao dodać do gorącej wody, następnie wlać mleko i chwilkę mieszać. Odstawić na bok.

Miękkie masło zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia. Dodać suche składniki, wlać mieszaninę z kakao oraz wanilię i sól. Mieszać tylko do połączenia szpatułką lub trzepaczką.

Ciasto przełożyć do formy i piec w temp. 180ºC przez ok. 20 – 25 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Masło przełożyć do rondelka razem z pozostałymi składnikami na polewę i rozpuścić. Gotową polewę wylać na wierzch ciasta i obsypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.