Ten tort jest ze specjalną dedykacją – dla dzisiejszej solenizantki Antoniny.
Jest pysznie czekoladowy, słodki … i razem z zespołem Kombi nuci refren ich piosenki:
Słodkiego, miłego życia …
6 białek dobrze schłodzonych /raczej z większych jaj/
szczypta soli
300 g cukru /drobnego lub pudru/
3 łyżki przesianego kakao
1,5 łyżeczki octu różanego lub winnego /ostatecznie ocet zwykły lub sok z cytryny/
1/2 tabliczki /50 g/ czekolady deserowej lub gorzkiej
400-500 ml śmietany 30% /dobrze schłodzona/
3 łyżki cukru pudru
2 op. śmietan-fix lub /lepiej/ 1 śmietan-fix i 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
0,5 kg truskawek /lub malin/
1/4 tabliczki /lub nawet mniej/ czekolady deserowej lub gorzkiej
Wykonanie
Bezę przygotować i upiec wg wskazówek podanych przy przepisie na Biała Pavlova, z tym, że w miejsce mąki ziemniaczanej dodać przesiane kakao i na koniec wmieszać delikatnie posiekaną czekoladę.
Również w ten sam sposób przygotować bitą śmietanę /ubić tuż przed użyciem/.
Śmietanę wyłożyć na bezę, na wierzch truskawki, na całość zetrzeć czekoladę.