Prezentowany już na blogu Tort Szwarcwaldzki z frużeliną jest moim ulubionym tortem, także Biała Pavlova jest ulubionym przez wszystkich deserem .
Pomyślałam zatem, żeby połączyć oba te przysmaki i zrobić takie 2 w 1 – bezę z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową.
Oto i moje dzieło.
Składniki na bezę
6 białek
300 g drobnego cukru
1,5 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny
1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Frużelina wiśniowa
250 g wiśni /świeżych lub mrożonych/
1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Krem
300-330 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix lub /lepiej/ 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody
Wykonanie
Bezę przygotować i upiec wg wskazówek przy przepisie na Biała Pavlova.
Przygotować frużeliną zgodnie z przepisem Frużelina z wiśni.
Jeśli mamy już gotową w zamkniętych słoiczkach, należy lekko ją pogrzać, wkładając słoiczek do miseczki z gorącą wodą /łatwiej ją wydostaniemy ze słoika i odzyska nieco lejącą konsystencję – powinna mieć konsystencję kisielu/. Taki słoiczek jest w sam raz na jedną Pavlovą.
Dobrze schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, usztywnić śmietan-fixem.
Zimną bezę przełożyć na paterę. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę i polać frużeliną wiśniową. Udekorować startą na grube wióra czekoladą /moja tym razem starła się na bardzo drobno, mimo użycia dużych oczek tarki, co wizualnie gorzej wygląda/.
No aż ślinka leci, czy kurier mi kawałeczek dostarczy.
Pozdrawiam
Cenzura musiała wkroczyć, sorry… okruchy wysłane przez… gołębia. Pozdrawiam.
Często robię białą Pavlovą właśnie w tej postaci.Dla mnie numer 1 :)Uwielbiam…kalorii nie liczę 🙂
Cieszę się, że i Wam smakuje. Ja, niestety, kalorie muszę liczyć, tzn. powinnam, ale mi się nie udaje. Pozdrawiam.