Tort truskawkowy z bitą śmietaną

Tort okazjonalny, a ponieważ sezon truskawkowy powoli się zaczyna, to musiał być z truskawkami. Powinien być jeszcze przyozdobiony listkami mięty, ale… zapomniało się zerwać.

  

tortownica śr. 24 cm

Biszkopt

6 jajek
1 szklanka drobnego cukru
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka oleju

Nasączenie – wymieszać

1 szklanka mocnej herbaty /barwi ciasto – zmienić na wodę lub słabą herbatę/
1 łyżeczka cukru
1-1,5 łyżki spirytusu

Truskawki

500 g truskawek
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
50 g cukru

Bita śmietana

800 ml śmietanki kremówki 30%
2 galaretki cytrynowe
800 ml wody


Wykonanie

Biszkopt
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do 170-180 st. C.

Wymieszać dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, a następnie przesiać.

Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę.
Do ubitych jajek dodać łyżkę oleju i zmiksować.
Zmniejszyć teraz obroty miksera do minimum i nie przerywając ubijania dodawać powoli małymi partiami przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia.
Miksować ciasto tylko do połączenia składników.
Gdyby masa wydawała się bardzo gęsta, można dodać łyżkę gorącej wody.
Ciasto przelać do formy.

Biszkopt wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut /do suchego patyczka/ – II poziom grzanie góra-dół.
Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i razem z formą zrzucić z wysokości około 40-50 cm – zapobiegnie to późniejszemu opadaniu ciasta.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Dopiero teraz okroić nożem dookoła tortownicy, wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć na kratkę.
Przekroić na 3 blaty po całkowitym ostudzeniu, a najlepiej dopiero na drugi dzień.
Przed smarowaniem kremem, każdy blat dobrze nasączyć.

Truskawki
Zagotować wodę z dodatkiem cukru i soku z cytryny.Odstawić do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie truskawki kroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm i dodawać do letniej zalewy. Wymieszać, przykryć folią i odstawić na 20 min. Odsączyć.

Bita śmietana
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie zrobić to w pierwszej kolejności, jeszcze przed przygotowaniem truskawek /uwaga – mniejsza ilość wody niż normalnie w przepisie na opakowaniu/.
Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać po łyżce tężejącą galaretkę /powinna być jeszcze trochę lejąca, podobna do … kisielu/.

Składane tortu

Na spód położyć pierwszy blat /górną warstwą do do dołu/, dobrze nasączyć.
Posmarować warstwą śmietany, a na niej ułożyć część osączonych truskawek.
Przykryć drugim blatem, nasączyć, posmarować śmietaną, a na niej ułożyć drugą część osączonych truskawek.
Przykryć trzecim blatem /spód biszkoptu będzie teraz górą tortu/, nasączyć. Cały tort obłożyć śmietaną czyli górę i boki. Z reszty śmietany zrobić na górze zdobienia  /wyciskając za pomocą tylki wybrany wzór/, środek udekorować resztą truskawek.
Wstawić do lodówki na kilka godzin celem dokładnego schłodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*