Jeszcze jedna propozycja przygotowania udek. Zdania są podzielone co do smaku, jednym takie połączenie odpowiada, innym trochę mniej. Myślę jednak, że warto spróbować.
Składniki
8 udek /lub 4 udka i 4 podudzia/
ok. 150 g powideł śliwkowych
ok. 150 g keczupu pikantnego
2 duże cebule
przyprawa do kurczaka /np. złocisty kurczak/
ziarenka smaku /vegeta/
pieprz
czosnek granulowany
na czubek łyżeczki chili
Wykonanie
Udka umyć, osuszyć, a następnie natrzeć wymieszanymi razem przyprawami i odstawić na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.
W międzyczasie cebulę pokroić w półplasterki i zeszklić na łyżce oleju, dodać powidła i keczup, wymieszać, zagotować, po czym gotować jeszcze na małym ogniu 15-20 min.
Mieszanką tą zalać przygotowane udka, wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.włączyć dodatkowo termoobieg i piec pod przykryciem przez ok. 60 min.
W przypadku braku termoobiegu wydłużyć czas pieczenia /myślę, że dodatkowo 20 min. powinno wystarczyć/.
Podawać /moja sugestia/ z ryżem.
W przypadku braku termoobiegu wydłużyć czas pieczenia /myślę, że dodatkowo 20 min. powinno wystarczyć/.
Podawać /moja sugestia/ z ryżem.