Przygotowałam na obiad udka pieczone w soku winogronowym, ale ponieważ był to obiad z udziałem moich wszystkich dzieci i wnuczek, miałam obawy, czy wszystkim w takim wydaniu będą smakować. Przygotowałam więc drugą porcję udek bez dodatków, dla tych którzy lubią prostotę, a nie lubią „udziwnień” jak to mawia jeden z moich synów. Czas pieczenia taki sam, zatem mogłam je zrobić równocześnie.
Składniki
4 udka kurczaka
6 łyżek oleju
3 łyżki przyprawy „złocisty kurczak”
Wykonanie
Z oleju i przyprawy zrobić papkę /marynatę/.
Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie dokładnie natrzeć przygotowaną papką. Włożyć do naczynia z przykryciem i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia włożyć udka do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp.170 st.C przez 60 min. termoobieg, po czym wyjąć je i dopiec już odkryte /do zrumienienia -ok. 30 min.grzałki góra-dół/.