Udka z kurczaka w pomarańczach… smaczne, soczyste, pełne aromatu… czego chcieć więcej, by zadowolić kubki smakowe swoje i całej rodziny? Chyba tylko ziemniaczków i ulubionej suróweczki…
Składniki
4 ćwiartki lub 8 udek z kurczaka
2 pomarańcze
4 gałązki rozmarynu
2 czerwone cebule
8 ząbków czosnku
2 łyżki papryki słodkiej
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Wykonanie
Wymieszać olej z paprykami, solą i tymiankiem, natrzeć mięso i odstawić na ok. 30 minut /u mnie nawet na całą noc lądują do lodówki/..
Zamarynowane udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Jedną pomarańczę pokroić w plastry i ułożyć między udkami. Dodać też ząbki czosnku i pokrojoną na ćwiartki cebulę, włożyć również gałązki rozmarynu.
Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok i polać mięso, a resztki owocu również włożyć do naczynia z mięsem.
Piec udka ok. 50 minut w temperaturze 170 st.C. + włączony termoobieg na środkowej półce. W razie potrzeby podlewać dodatkowo sokiem pomarańczowym.