Bardzo go lubię, bo szybko się robi i fajnie smakuje, bo jest taki … winny… od galaretek.
z galaretką agrestową i cytrynową
Składniki
1 paczka wafli
1 kostka margaryny tortowej
1 szklanka cukru /niepełna/
1 szklanka kwaśnej śmietany /może być nawet 12%/
2 galaretki /lepiej o różnym smaku np. cytrynowa i wiśniowa lub cytrynowa i agrestowa/
Wykonanie
Masło rozpuścić na małym gazie, dodać cukier i śmietanę, dobrze podgrzać /nie gotować/, do gorącego dodać suchą galaretkę, wymieszać, ostudzić, przekładać wafle.
Gdy mamy dwie różne galaretki, wówczas przygotowaną gorącą masę można podzielić na 2 części, dodając do każdej inny kolor galaretki, bądź też obie różne dajemy razem do masy /dają dobry smak/.
Uwagi:
można też pominąć margarynę, a dać w to miejsce dodatkowo 1 szklankę śmietany