Warzywa z kiełbasą – kociołek cygański

Miałam długi wstęp… parę spostrzeżeń, parę przemyśleń, parę dobrych rad na ten gorący czas przed świętami, ale była jakaś awaria i zżarło mi wpis, a na deser także przepis… z czystego lenistwa nie będę od nowa tworzyć … wstawiam sam przepis.
warzywa-z-kielbasa-2

Składniki

1 cukinia
1 marchewka
4 ziemniaki
1 czerwona papryka
2 małe cebule /biała i czerwona/
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
250 ml przetartych pomidorów /u mnie z czosnkiem/
250 ml bulionu /może być z kostki/
300-400 g kiełbasy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
pieprz czarny i ziołowy, vegeta /do smaku/

warzywa-z-kielbasa

Wykonanie

Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, w którym będzie się przegotowywać potrawę.
Na tej samej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i moment podsmażać. Kiedy już zapach czosnku się uwolni, dodać marchew pokrojoną w plasterki, paprykę i ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz pieczarki pokrojone na mniejsze kawałki. Smażyć do zrumienienia warzyw, po czym zawartość patelni przełożyć do kiełbasy, wlać bulion i przetarte pomidory oraz przyprawy i dusić przykryte do miękkości warzyw. Doprawić ewentualnie jeszcze do smaku i zajadać. Najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*