Miałam niepohamowaną ochotę na żeberka przygotowane w piwie karmelowym, ale nie dostałam piwa karmelowego w żadnym z moich okolicznych sklepów, więc będą wg innej recepturki, z jasnym piwem, a z karmelowym też niebawem się pojawią… co się odwlecze, to nie uciecze – tak mówi przysłowie chyba?
Składniki
1 kg żeberek surowych
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki jasnego piwa
Marynata:
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy stołowej
1 łyżka Ziarenek smaku /vegety/
Wykonanie
Składniki marynaty wymieszać.
Żeberka pokroić na porcje, włożyć do miski, zalać marynatą i wymieszać tak, aby każdy kawałek był nią posmarowany. Odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zamarynowane żeberka włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz całe ząbki czosnku, podlać piwem i zapiekać pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 1,5 godz. po czym odkryć, posmarować troszkę miodem i rumienić jeszcze przez 10-15 minut.
Gdy żeberka są bardzo mięsiste, w trakcie pieczenia kilka razy odwrócić.