Żeberka… ulubione jedzonko mężczyzn… choć chyba nie tylko… takie w miodzie są też pyszne … w mojej ocenie…
Składniki
1 kg żeberek
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
pół szklanki przecieru lub 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
4 pełne łyżki miodu
mniej niż pół szklanki octu /ok. 100 ml/
sól
pieprz
bazylia
majeranek
Wykonanie
Żeberka pokroić na kawałki, posypać solą i pieprzem, odstawić na pół godziny.
Po tym czasie zrumienić je na gorącym oleju, osączyć na papierowym ręczniku i ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
Przygotować sos.
Na tłuszczu po smażeniu żeberek zeszklić pokrojoną cebule i posiekany czosnek. Dodać miód, ocet, przecier oraz przyprawy – ilość wg uznania. Dusić 15 minut. Sosem zalać żeberka, przykryć naczynie i odstawić nawet na całą noc do lodówki, po czym piec w piekarniku w temp. 170 st.C /lub 150 st. termoobieg/ do miękkości – ok. 1,5 godziny.