Żeberka w słodkiej marynacie

Lu

Składniki

1 kg ładnych żeberek z paska

Marynata:

3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
1 łyżka octu ryżowego /dałam śliwkowy – wyrób własny/
1 płaska łyżeczka soli
0,5 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1 łyżka suszonego
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Wykonanie

Żeberka umyć, osuszyć. pokroić na kawałki i przełożyć do dużego woreczka (użyłam woreczka strunowego).

W oddzielnym naczyniu wymieszać wszystkie składniki marynaty, a następnie wlać je do woreczka z mięsem, dokładnie zamknąć i włożyć do lodówki na 24 godz.

Zamarynowane żeberka przełożyć do naczynia żaroodpornego, szczelnie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na ok. 70 minut. Po tym czasie odkryć naczynie i piec żeberka jeszcze 15-20 minut, do ładnego zarumienienia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*