Skromna, z małej ilości składników, ale jakże pyszna zupa. Zupa iście letnia, lekka, nie jakaś zawiesista, ale delikatnie tylko zagęszczona za sprawą dodanych serków topionych, które nadały jej też super smaku. Do tego pływająca łódeczka-grzanka czosnkowa, a dookoła zielone cętki pietruszki … bajkowy widok i smak.
Składniki
1,5-2 l bulionu
1 mały por
1-2 łyżki masła
1 szklanka mleka
3 serki topione /o smaku szynki/ – każdy miał po 100 g
sól, pieprz, czosnek granulowany
natka pietruszki
Wykonanie
W garnku, w którym będzie się gotować zupę podsmażyć por, pokrojony w cienkie plasterki. Zalać bulionem i chwilę gotować. Dodać mleko, a następnie serki topione i gotować jeszcze 5-10 minut – do czasu rozpuszczenia serków. Doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Można dodać troszkę słodkiej śmietany 12% /ja dodałam/. Posypać natką. Podawać z grzankami czosnkowymi.