Cechą charakterystyczną tej zupy jest prostota wykonania, a smak… niepowtarzalny – lekko winny, orzeźwiający. Zupa jest bardzo podobna do zupy ze słodką kapustą, tyle że bez kapusty.
Składniki
6-7 ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
kawałek pora
1 liść laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz, vegeta
2 szklanki soku pomidorowego
1 mała śmietana 18% /ok. 1 szklanki/
natka pietruszki /lub koper/
Wykonanie
Zagotować ok. 3l wody.
Starte na tarce: marchew, pietruszkę, seler oraz pokrojony por i cebulę wrzucić na patelnię na rozgrzane masło i przesmażyć, dodać do wody i gotować chwilkę. Dodać ziemniaki oraz przyprawy. Gotować do miękkości. Na końcu dodać sok pomidorowy oraz śmietanę uprzednio zahartowaną /można dodać do niej łyżkę mąki/. Całość zagotować. Dodać natkę pietruszki.
Czasem sobie upraszczam przygotowanie surowców czyli używam mrożonych warzyw w wersji już pokrojonej czyli tzw. włoszczyzny mrożonej.