Na blogu są już przepisy na pierogi z mięsa pozostałego po gotowaniu rosołu, a to Pierogi z mięsem, Pierogi z mięsa drobiowego z kaszą gryczaną czy Pierogi z mięsa drobiowego z kaszą kuskus.
Wymienione pierogi są pyszne, ale są z mięsa albo tylko drobiowego, albo drobiowo-wołowego, no i warzywa z rosołu też są dodane.
A co zrobić gdy mamy tylko mięso wołowe pozostałe po rosole?
Ja tak właśnie miałam…
Kiedy bowiem gotuję rosół to mięso albo wykorzystuję zaraz do farszu na pierogi lub krokiety, albo robię galaretkę /z drobiowego/, albo… gdy nie chcę na razie nic robić, wkładam do woreczka /pudełka/ z napisem „rosół” i do zamrażalnika. Kiedyś zostanie wykorzystane do farszu.
Tak też było tym razem. Wyciągam z poczekalni pakunek „rosół”, rozmrażam i … duży kawał mięsa tylko wołowego /widać drób poszedł na galaretkę/. Mięso wołowe wiadomo chude, po rosole wygotowane, więc suche… no i wpadłam na pomysł, żeby dodać pieczarek, nadadzą trochę wilgotności i smaku zarazem.
Pierogi wyszły smakowite. Dodatek koperku do ciasta sprawił też ich odmienność.
Składniki
Ciasto
0,5 kg mąki tortowej / 3 szklanki/
1 szklanka wrzącej wody /dobrze jest dodać wody gazowanej, nawet pół na pół/
1 łyżka masła /oleju/
½ łyżeczki soli
2 łyżki posiekanego koperku /można dać suszony/
Farsz
ok. 0,5 kg wołowiny po rosole
ok. 0,5 kg pieczarek
1 cebula biała
1 cebula czerwona
2 łyżki masła/oleju do smażenia
sól, pieprz czarny, sól czosnkowa /lub czosnek/
Ciasto wykonać zgodnie ze wskazówkami podanymi przy pierogach ruskich.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pieczarki dowolnie pokrojone, chwilę przesmażyć /aby straciły swą surowość, a trochę płynu odparowało/. Ostudzić.
Zmielić mięso i ostudzone pieczarki z cebulą, dodać pozostałe składniki, wyrobić farsz.
Z ciasta wycinać krążki, nakładać farsz i kleić pierogi. Gotować w lekko osolonym wrzątku.
Podawać polane masłem.