Żeberka pieczone – w marynacie z wina i papryki

Takie obiady lubię, niekoniecznie jeść, ale przygotowywać, bo wszystko robi się prawie samo. Można zająć się czymś miłym np. obejrzeć program w tv, albo coś poczytać, albo napisać, a obiad i tak o odpowiedniej porze będzie.
żeberka pieczone w winie

Składniki

1 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki majeranku
3 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1-1,5 łyżki ostrej papryki  w proszku
4 ząbki czosnku
żeberka pieczone w winie

Wykonanie

Umyte żeberka osuszyć, podzielić na porcje, każdą natrzeć dobrze z obu stron solą i pieprzem.
Do miski wlać wino, dodać obie papryki, ketchup, majeranek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek – wymieszać.
Włożyć żeberka, obtoczyć całe dobrze zalewą i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce /u mnie na całą noc/.

Zamarynowane żeberka włożyć do rękawa do pieczenia razem z marynatą, umieścić w naczyniu i piec ok. 2 godz. w temperaturze k. 170 st. C /150 st. termoobieg/, przy czym na ostatnie pół godziny rękaw przeciąć.

żeberka pieczone w winie

Można – ja tak dziś zrobiłam – włożyć na wierzch żeberek /do worka/ ziemniaki przekrojone na 2 lub 4 części.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*