Marmurkowe ciasto z maślanką

Widziałam kiedyś to ciasto w programie Marthy Stewart, ale przepis znalazłam na blogu Arabeski. Ciasto proste w wykonaniu, ale bardzo smaczne i efektowne.
babka marmurkowa na maślance (2a)

Składniki /foremka 23 x 12 cm/

120 g masła
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2/3 szklanki maślanki
1/4 szklanki kakao
babka marmurkowa na maślance (2b)

Wykonanie

Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej.

Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Wbijać po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Następnie połączyć z wanilią.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą /dobrze miesza się trzepaczką rózgową/, dodać do masy na przemian z maślanką /należy zacząć od mieszanki mącznej i na niej też zakończyć/. Zwiększyć obroty miksera i dobrze wymieszać.

Około 1/3 ciasta odebrać do drugiego naczynia.
Kakao wymieszać z 1/4 szklanki wrzącej wody. Powinna powstać gładka, kakaowa papka /w razie potrzeby dolać odrobinę więcej wody/. Ostudzić.
Kakaową miksturę wymieszać z odebranym wcześniej ciastem.

Foremkę dokładnie posmarować tłuszczem. Nakładać łyżką na przemian jasne i ciemne ciasto na wzór szachownicy .dwie warstwy na dwóch poziomach/, a na koniec delikatnie przemieszać trzonkiem łyżki tworząc marmurkowy wzorek.
Piec w temperaturze 180 st.C przez około 50-60 minut /sprawdzić patyczkiem/. Po upieczeniu pozostawić w formie na 10 minut, po czym wyjąć na kratkę kuchenną do całkowitego wystygnięcia.
Posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*