Placki z cukinii i ziemniaków

Robiłam już kiedyś placki w tym duecie, o czym wspominałam. Dziś będą znowu, ale pomyślałam, że skoro są na blogu przepisy na Placki ziemniaczane oraz na Placki z cukinii to i tych nie może zabraknąć. Są naprawdę pyszne i warto taką kombinację również stosować.
placki z cukinii i ziemniaków

Składniki

1 kg obranych ziemniaków
2 średnie cukinie /ok. 1 kg/
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mleka
sól, pieprz
szczypta proszku do pieczenia
olej do smażenia

placki z cukinii i ziemniaków

Wykonanie

Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o średnich oczkach /drobne wiórka/. Dodać mleko.
Cukinię umyć, nie obierać, odciąć końcówki, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć ewentualne pestki i gąbczasty środek i zetrzeć na takiej samej tarce, po czym lekko posolić i wyłożyć na sito, aby odsączyć nadmiar wody /odstawić na min. 0,5 godz. po czym dodatkowo wygnieść w rękach/.

Następnie połączyć ziemniaki i cukinię, dodać roztrzepane jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i proszek do pieczenia.Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki na złoty kolor.
placki z cukinii i ziemniaków

Podawać jako dodatek do wszelkiego rodzaju gulaszu czy sosów, bądź też jako samodzielne danie z kleksem śmietany, jogurtu greckiego bądź dipem czosnkowym.
Z powyższej porcji wyszło mi 30 placuszków.

Cukinię i ziemniaki można też zetrzeć na grubych oczkach, a ponadto dodać  do masy zieleniny czyli zielonej cebulki, natki z pietruszki, koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*