Cukinia z patelni z kurkami i pomidorami

Cukinia w tej formie może być podana do mięsa z grilla np. do karkówki, ale też jako samodzielne danie /małe danko/, podane np. z pajdą świeżego chleba.
Przepis pochodzi z gazetki Biedronki „Inspiracje tygodniowe”.
cukinia z patelni z kurkami

Składniki

1 średnia cukinia
250 g kurek /świeżych/
2 duże pomidory
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oleju
1 łyżeczka masła

Wykonanie

Cukinię umyć, obciąć końcówki, przekroić wzdłuż na 4 części, po czym usunąć gniazda nasienne i pokroić cukinię na 2 cm kawałki.

Kurki dokładnie wymyć i osuszyć /sposób czyszczenia kurek podany w Poradach  – porady praktyczne – gotowanie/.
Cebulę pokroić w piórka, zaś czosnek w plasterki. Pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w kostkę.

Na patelni mocno rozgrzać olej, dodać cebulę i kurki – smażyć 2-3 min. Następnie dodać cukinię i czosnek, doprawić solą i pieprzem i smażyć dalej 3-4 min. Mieszając co jakiś czas.
Teraz dodać pomidory, 1 łyżeczkę masła, zmniejszyć gaz i dusić całość ok. 10 min.
Gotowe danie posypać drobno posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*