Nabyłam rybę… morszczuka…miotałam się jak ją zrobić, żeby było i szybko, i smacznie, i zdrowo. I wtedy przypomniałam sobie o filecie z kurczaka, smażonym w pergaminie… o tym właśnie – Filet z kurczaka w pergaminie.
I zrobiłam tym samym sposobem rybę, tylko inaczej przyprawiłam.
Składniki
5-6 filetów rybnych /miałam morszczuka, ale może być każda inna ulubiona/
pieprz cytrynowy /idealny do ryb – do smaku, ja lubię obficie/
pieprz kolorowy/pieprz ziołowy
vegeta, sól
szczypta ostrej papryki
oliwa/olej
koperek lub natka pietruszki
pergamin lub papier do pieczenia
Wykonanie
Zrobić mieszankę z oleju i przypraw i natrzeć nią rozmrożone, umyte i osuszone filety rybne. Odstawić na ok. 1 godz.
Papier do pieczenia o podwójnym rozmiarze /wielkości/ w stosunku do powierzchni patelni złożyć na pół /nie przecinać!/, jedną połówką wyłożyć dno patelni, na to poukładać filety, przykryć drugą połówką, docisnąć i smażyć /piec/ po ok. 5 min. z każdej strony, po czym gaz wyłączyć, patelnię przykryć i pozostawić jeszcze na kilka minut, aby ryba doszła.