Danie przygotowane na specjalne zamówienie. Miał być kurczak w sosie serowym i oto jest.
Składniki
2 pojedyncze piersi kurczaka /ok. 0,5 kg/
2 łyżki prażonej cebuli /zamiennie 1 cebula drobno pokrojona/
200 g pieczarek
0,5 l bulionu drobiowego /może być z kostki/
1 łyżka miodu
100 g serka ziołowego /dałam o smaku czosnkowym/
1 kulka mozzarelli /125g/
2 łyżki masła klarowanego /do usmażenia pieczarek/
kilka łyżek oleju /do usmażenia kurczaka/
sól, pieprz
czosnek granulowany
papryka słodka
bazylia
natka pietruszki
Wykonanie
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na minimum godzinę.
Pieczarki pokroić w plasterki i zrumienić na rozgrzanym maśle, po czym zdjąć z ognia i odstawić.
Teraz na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Na wolnym ogniu obsmażyć piersi kurczaka na rumiano, dodając pod koniec cebulę prażoną /gdy damy świeżą, cebula ma się tylko zeszklić/. Wlać bulion i dusić razem ok. 15-20 minut, po czym dodać serek smakowy, ser mozzarellę oraz miód i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia. Teraz dodać usmażone pieczarki i przyprawy. Gdyby sos okazał się za rzadki, można go zagęścić dodając łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie, zaś gdyby był za gęsty, można dodać odrobinę wody.
Ewentualnie sos doprawić jeszcze do smaku.
Nie wiem czy ten sos serowy nie jest odrobinę „za ciężki”. Pieczarki lubię, ale też nie można z nimi przesadzić. Moje ulubione danie z kurczakiem to sałatka Cezar, do której dokładny przepis jest podany tutaj: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/sa%C5%82atka-cezar-wyrazista-zdrowa-przek%C4%85ska-lub-dietetyczne-danie-g%C5%82%C3%B3wne może komuś tez ona podejdzie 🙂
Nie jest… to moja ocena będąca wynikiem degustacji. Może warto zrobić i spróbować? Pozdrawiam.