Skoro lato to i pierogi „letnie” czyli z dodatkiem owoców. Dziś tym dodatkiem będą maliny.
Składniki na ok. 30 szt.
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki płynu tj. pół na pół wrzącej wody i śmietany
1 łyżeczka masła /oleju/
½ łyżeczki soli
Farsz
250 g twarogu /półtłusty lub chudy/
1 płaska łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
1 cukier waniliowy
2 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
1 żółtko
Wykonanie
Przygotować ciasto zgodnie z przepisem podstawowym Ciasto na pierogi.
W misce rozdrobnić ser za pomocą widelca, wymieszać z pozostałymi składnikami farszu /za wyjątkiem malin/.
Ciasto rozwałkować, wycinać kółka, napełniać je farszem, dokładając do każdego pieroga po 2-3 maliny i lepić pierogi. Gotować we wrzątku z dodatkiem soli.
Podawać polane kwaśną, gęstą śmietaną z cukrem lub wg własnych upodobań.