Lubię szpinak, więc i jarmuż też, jako że można go przyrządzać w podobny sposób. Dziś proponuję krokiety nadziane tym smacznym, acz mało znanym i wykorzystywanym warzywem.
Ciasto naleśnikowe
2 szklanka mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1,5 szklanki piwa /ew.wody mineralnej gazowanej/
przyprawy /papryka, oregano, warzywko/
szczypta cukru
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
Farsz
ok.1/2 kg jarmużu
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 opakowania sera feta
pieprz, papryka ostra
dodatkowo do panierowania – jajko i bułka tarta
Wykonanie
Naleśniki przygotować zgodnie z przepisem podstawowym /ok.10-11 szt/.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju razem z przeciśniętym czosnkiem, następnie dodać posiekany jarmuż, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Na koniec dodać ser feta, doprawić papryką i pieprzem /farsz musi być pikantny/.
Naleśniki smarować farszem, składać jak krokiety, panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na rumiano z obu stron.