Było nie tak dawno Ciasto wiśniowe…mieszane łyżką, to dziś dla odmiany będzie brzoskwiniowe, ale…też dla odmiany będzie na jogurcie.
Tylko piec, dopóki lato trwa i rumiane owoce kuszą.
Składniki /tortownica śr.21 cm/
Ciasto
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżki proszku do pieczenia
1 jajko
300 ml jogurtu naturalnego
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki oleju
Kruszonka
10 dag mąki
5 dag masła
5-7 dag cukru
Dodatkowo
kilka brzoskwiń
Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jogurt, olej oraz rozkłócone jajka, dokładnie wymieszać wszystko łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie pokrojone w kawałki /ćwiartki, ósemki lub plastry – zależy jak duże mamy owoce/.
Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta.
Piec 40-45 minut w temp. ok. 170 st.C. /wykorzystałam kruszonkę zrobioną wcześniej i zamrożoną/.
Uwagi:
– wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
– jogurt zalecam gęsty – dałam tym razem zwykły, o konsystencji nie dość gęstej i ciasto nie wyrosło tak jak powinno