Najprostsza w przygotowaniu i chyba najsmaczniejsza, a kiedy jeszcze użyjemy kilku odmian, w tym także o różnych kolorach, to jeszcze barwna. Czego chcieć więcej?
Składniki
1 główka sałaty zielonej /dobrze jest dać różne rodzaje sałat tak, aby ich ilość w sumie odpowiadała 1 główce/
szczypiorek
sos
1 łyżka musztardy stołowej
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek oleju
2 łyżki wody mineralnej
1-2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
Wykonanie
Sałatę /sałaty umyć, dokładnie osuszyć, większe liście porwać na mniejsze kawałki.
Do słoika z zakręcanym wieczkiem dać wszystkie składniki sosu /czosnek przeciśnięty przez praskę/ i dokładnie wymieszać, potrząsając energicznie zamkniętym słoikiem.
Polać sosem na 0,5 godz. przed podaniem /sałaty nie mieszać z sosem, wymiesza się sama przy nabieraniu/. Posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.