Kiedy podawałam przepis na kurczaka pn. Kurczak pieczony na soli /w kawałkach/, zapowiadałam, że będzie też pieczony w całości. I oto jest.
Jak pamiętam, kurczaka w ten sposób piekło się bez jakichkolwiek dodatków, tylko „kurak” sam na sam z kilogramem soli i wychodziło pyszne jedzonko.
Można jednak co nieco go doprawić, a wtedy wskazane byłoby natrzeć kurczaka przyprawami /w środku i na zewnątrz/ i na noc włożyć do lodówki, żeby smaki przeszły do mięsa. Pamiętać jednak, że będzie potem pieczony na soli, zatem przyprawy nie powinny już zawierać soli.
Składniki
1 kurczak cały /ok. 1,5 kg /
1 kg soli /sól obojętnie jaka/
opcjonalnie – przyprawy wg moich preferencji:
1 łyżka papryki słodkiej mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej mielonej
1 łyżka czosnku granulowanego
pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie
Kurczaka umyć pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć za pomocą papierowych ręczników.
Gdy zdecydujemy się dodatkowo przyprawić, to wszystkie suche składniki /przyprawy/ wsypać do miseczki i wymieszać, po czym dodać oliwę i ponownie wymieszać, aż powstanie pasta, którą natrzeć kurczaka wewnątrz i na zewnątrz.
Jeśli dodatkowe doprawianie pomijamy, od razu przystępujemy do pieczenia.
Na dno naczynia żaroodpornego rozsypać cały kilogram soli, wyrównując powierzchnię /grubość warstwy solnej powinna wynosić ok. 1 cm/, a następnie ułożyć kurczaka grzbietem do góry, zaś piersiami w dół /układać zdecydowanym ruchem, nie przesuwać kurczakiem po soli, bo się do niego przyklei/. W połowie przewidzianego czasu pieczenia kurczaka odwrócić, czyli teraz grzbietem w dół, a piersiami do góry. Piec łącznie ok.1,5 godz. w temperaturze 180 st.C. na II poziomie piekarnika, czyli po ok. 45 min. należy kurczaka odwracać. Na koniec można włączyć na 5 min. termoobieg.
Najlepiej smakuje z ziemniakami pieczonymi w piekarniku.