Niby leczo

Dlaczego niby? bo leczo zawsze kojarzy mi się jako danie z warzyw i kiełbasy, bądź boczku. Moje jest iście wegetariańskie, ani śladu, ani nawet zapachu kiełbaski w nim nie uświadczysz. Za to warzywa… cała plejada letniego ogrodu, do wyboru, do koloru…
niby leczo1

Składniki

2 cukinie /zielona i żółta/
2 cebule
3 papryki /czerwona, zielona i żółta/
5 pomidorów
5-6 pieczarek
spora garść fasolki szparagowej /zamiennie mała puszka kukurydzy/
1 szklanka przetartych pomidorów z czosnkiem
sól, pieprz, ziarenka smaku
papryka słodka i szczypta ostrej
listki bazylii i rozmarynu
ewentualnie /dla zaostrzenia smaku/ 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
niby leczo

Wykonanie

Fasolkę szparagową ugotować osobno w lekko osolonej wodzie, przelać zimną wodą.

W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim 1 cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pokrojoną w paski paprykę – chwilę poddusić.
Cukinię oczyścić, pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Dodać cukinię i pomidory do cebuli z papryką, chwilę dusić /uważać, aby warzywa się nie rozpadły, były miękkie, ale jędrne/.

W osobnym naczyniu smażyć drugą cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, lekko posolone i posypane pieprzem – usmażyć na rumiano, płyn z pieczarek powinien wyparować. Dodać je do rondla z cukinią, wlać przetarte pomidory oraz ugotowaną fasolkę szparagową, przyprawić i zagotować. Teraz dodać ewentualnie przecier pomidorowy, dorzucić bazylię i rozmaryn – krótko zagotować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*