Skrzydełka ze słodko-ostrej marynaty pieczone z ziemniakami

Och, jak ja lubię takie danie przygotowywane w piekarniku razem z ziemniakami. Obiad się robi, pani domu się relaksuje, a potem jest zajadanie, a jakie przy tym mlaskanie, a oblizywanie się….mniam….
Ale żeby nie było za dobrze… pani domu musiała zrobić też coś jeszcze, bo nie wszyscy są amatorami skrzydełek… niestety… inni wolą np. schabowego.
skrzydelka-w-slodko-ostrej-marynacie-4a

Składniki

6 skrzydełek /ok. 600 g/

marynata

1/4 szklanki białego wina lub jasnego soku np.jabłkowego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżka oleju
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu chilli – słodkiego
1 łyżka miodu
1 łyżka papryki słodkiej
na czubek łyżeczki papryki ostrej
3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz

ziemniaki /ilość wg potrzeb/
przyprawa do ziemniaków lub inna ulubiona
świeży rozmaryn

Wykonanie
skrzydelka-w-slodko-ostrej-marynacie
skrzydelka-w-slodko-ostrej-marynacie-2
skrzydelka-w-slodko-ostrej-marynacie-3

Składniki marynaty wymieszać.
Skrzydełka umyć, osuszyć, ułożyć w zamykanym pojemniku, zalać marynatą, wymieszać. Pojemnik zamknąć i na całą noc włożyć do lodówki.

Ziemniaki obrać, pokroić w łódeczki lub plasterki, posypać przyprawą, wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, posypać pociętym rozmarynem /lub dać 1-2 gałązki w całości/. Na ziemniakach rozłożyć skrzydełka wyjęte z marynaty, polać marynatą, przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C przez ok.
1 godz. /II półka od dołu grzanie góra-dół/. Na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć, aby je zrumienić.

Moje zostały za bardzo przypieczone, kiedy je odkryłam niepotrzebnie włączyłam na 5 min. termoobieg, nie obniżając równocześnie nieco temperatury.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*