Chleb domowy

To jest chleb, który kilka lat temu piekłam wiele razy. Potem przestałam wypiekać. Dziś wróciłam do upieczenia chleba /sprowokował mnie i zmobilizował mój pierworodny/.
Chleb bardzo prosty w wykonaniu, zawsze się udaje i… każdemu się udaje.
Przepis poznałam na WŻ, a jego autorem jest  bahus.
Na stronie WŻ ma bardzo dużo pozytywnych opinii, które ja również podzielam.
Na przyszłość dam tylko więcej soli – dla mnie mało słony, być może dlatego, że zrezygnowałam z dodatku sera, a do środka dałam jedynie kminek. No i na przyszłość upiekę z całej porcji 3 foremki /dziś zrobiłam 2 i chyba trochę zbyt obfity mi wyszedł.
Przepis podaję w oryginalnym brzmieniu.
chleb-domowy-2

Składniki

1 kg mąki pszennej (typ 650)
5 dag drożdży
2 jajka
ok. 1,5 łyżeczki soli
500 – 700 ml letniej wody (w zależności od wilgotności i chłonności mąki)
10 dag żółtego sera pokrojonego w kostkę (1 X 1 cm) (opcjonalnie)
1 płaska łyżka suszonego majeranku lub kminku lub oregano lub mieszaniny tych ziół
chleb-domowy

Wykonanie

Z drożdży przygotować rozczyn, dodając letnią wodę, odrobinę mąki i cukru. Pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 20 min. Mąkę przesiać przez sito. Dodać jajka, wodę rozczyn drożdżowy, sól, suszone zioło żółty ser. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwójnie zwiększy swą objętość, przełożyć do natłuszczonej formy. Piec w nagrzanym do 200 st C. piekarniku ok. 45 minut.

wybrane komentarze innych /stąd/ – do ewentualnego wykorzystania
– 200 ml wody zastąpiono żurkiem
– część mąki  pszennej 650  /30 dkg/ zastąpiono żytnią żurkową typ 720
– część mąki pszennej 650 zastąpiono mąką 450 – bułki
– mieszano różne mąki /2-3 rodzaje/
– do środka dodawano różne dodatki smakowe np. prażoną cebulę, czosnek lub kostki cebulowe lub czosnkowe, słonecznik, śliwki suszone czy rodzynki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*