Pizza z patelni

Szybka do przygotowania na kolację, ale nie tylko. Może też być lekkim daniem obiadowym, kiedy nie mamy czasu stać przy kuchni i gotować. Można jeść też na zimno. Składniki można sobie dobierać wg własnych gustów i smaku.
A przepis dostałam kiedyś od mojej koleżanki Ireny.

Składniki  /na 2 patelnie/

3 szklanki mąki
4 jaja
1,5 szklanki mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól, pieprz
zioła prowansalskie
0,5 kg pieczarek
30 dkg kiełbasy
2 cebule
3 ogórki kiszone
ser żółty

inne dodatki /co kto lubi/ np.
jajko ugotowane, starte na grubych oczkach, groszek
pomidor, szynka, papryka

Wykonanie

Mąkę, mleko, jaja i proszek wymieszać mikserem.
Pieczarki, kiełbasę i cebule podsmażyć i dodać do ciasta, następnie dodać sól, pieprz i wymieszać. Smażyć na patelni na odrobinie oleju, jak odstaje od boków to odwrócić na druga stronę /można sobie pomóc talerzem/ i posypać serem,  przykryć i smażyć.
Placki powinny mieć grubość 2-2,5 cm, zaś smażyć należy ok. 20 min – ma się ładnie przyrumienić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*