Gdzieś kiedyś natrafiłam na sałatkę z pora, do której sos zrobiony był na bazie zalewy z ogórków konserwowych /nawiasem mówiąc spotkałam też kiedyś dodatek zalewy do innej sałatki, chyba jarzynowej?/.
Zaczęłam więc kombinować, a ponieważ w sumie wyszła smaczna suróweczka, więc dzielę się przepisem.
Składniki
1 średni por
2 marchewki
1 duże jabłko /dałam szarą renetę/
3 nieduże ogórki konserwowe
Sos
1/3 szklanki zalewy z ogórków konserwowych
1/4 szklanki oleju/oliwy
1 łyżka musztardy stołowej
1/2 łyżki cukru
pieprz /ja lubię sporo/
Wykonanie
Oczyścić pora, pokroić w cienkie plasterki, posypać cukrem i odstawić aby zmiękł.
Marchewkę i jabłko zetrzeć na grubych oczkach, ogórki pokroić w półplasterki. Połączyć z porem.
Składniki sosu wymieszać, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku, zalać sałatkę, wymieszać, schłodzić.