Tort przeznaczony dla osób dorosłych, no i nie planujących raczej siadać za kierownicą. Wygląda na skomplikowany, ale jest bardzo prosty i szybki do wykonania.
W mojej ocenie tort sam w sobie jest elegancki i efektowny, że jakiekolwiek dodatkowe ozdobniki czy dekoracje są zbędne. Całe piękno zawarte jest w jego prostocie.
inspirację znalazłam u kiiri
Składniki /tortownica 24-26 cm/
Biszkopt
3 jajka
szczypta soli
65 g cukru
40 g mąki pszennej typ 450
15 g mąki ziemniaczanej
15 g ciemnego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
500 ml śmietany kremówki /u mnie 30%/
200 ml advocata
100 g masła /dobrego, bez dodatku oleju/
100 g cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
Polewa
150 ml advocata
1,5 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo
2 opakowania rurek waflowych w połowie zanurzonych w czekoladzie /do kupienia w Lidlu, ale też bywają w Biedronce, Tesco…/
1/2 szklanki wody z cytryną i 1 łyżeczką spirytusu
Wykonanie
Biszkopt
Dno tortownicy /u mnie 24 cm/ wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodawać stopniowo po łyżce cukru, cały czas ubijając. Następnie, nie przerywając ubijania, dodawać po 1 żółtku.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek i kakao przesiać nad ubitymi jajkami i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, spuścić na podłogę lub blat stołu z wysokości ok. 30 cm i przestudzić. Dopiero teraz okroić nożem dookoła tortownicy, wyjąć biszkopt z tortownicy i wyłożyć na kratkę.
Całkowicie zimny biszkopt umieścić ponownie w obręczy tortownicy lub specjalnej obręczy do przekładania tortów.
Naponczować wodą z cytryną i spirytusem. Teraz na biszkopcie wzdłuż całej ścianki obręczy ustawić naprzemiennie rurki waflowe /raz jasnym końcem ku górze, raz ciemnym/, dokładnie jeden obok drugiego.
Krem
Miękkie masło zmiksować dokładnie z cukrem pudrem na puszystą, gładką masę. Nie przerywając miksowania dodawać po łyżce advocata i dalej miksować.
I tu uwaga! masa może się zwarzyć, ma taką tendencję…wówczas włożyć miskę z masą do naczynia z gorącą wodą i miksować dalej, aż zrobi się gładka.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzącej wody.
W osobnej misce ubić śmietanę.
Rozpuszczoną żelatynę wlać teraz do masła, zmiksować, po czym dodawać po łyżce do ubitej już śmietany i połączyć powoli – wmiksować w ubitą śmietanę.
Gotowy krem przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki do zastygnięcia – 2-3 godz.
Polewa
Żelatynę rozpuścić w małej ilości cieplej wody, wymieszać z advocatem i wylać na wierzch zastygniętej masy. Znowu odstawić do stężenia – min. 2 godz.