Roladki bardzo smaczne, a dowodem niech będzie fakt, że mój syn-grymaśnik, który karkówki normalnie nie chce jeść, zajada się nimi i nawet nie podejrzewa, że są one z karkówki.
Składniki
0,5 kg karkówki
około 10 dkg sera żółtego
ogórek konserwowy
kawałek papryki świeżej lub marynowanej
kilka oliwek /niekoniecznie/
musztarda ostra np.rosyjska
przyprawa „delikat” czerwony do mięs
pieprz, sól
papryka słodka, chili
czosnek granulowany
2 cebule
3-4 łyżki śmietany 18%pod
kostka pieczeniowa
tłuszcz do smażenia (olej, oliwa, lub smalec)
Wykonanie
Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić, przyprawić z obu stron. Każdy płat mięsa posmarować musztardą. Ogórek, paprykę i ser żółty pokroić wzdłuż na części /paski, słupki/, oliwki posiekać. Na każdy płat mięsa położyć cząstkę ogórka, sera, papryki, posiekane oliwki i zrolować. Obtoczyć delikatnie w mące.
Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim roladki, dodając pod koniec posiekaną cebulę. Teraz podlać troszkę wodą, dodać kostkę pieczeniową i dusić ok. 1- 1,5 godz. mieszając od czasu do czasu. Na koniec wyjąc roladki, sos zmiksować blenderem, podlać śmietaną i zagotować. Włożyć roladki do sosu.