Dziś na obiad zaserwowałam tortillę z kurczakiem i pieczarkami oraz innymi jeszcze dodatkami.
Mięso przygotowałam wcześniej, wskutek czego już wystygło, zanim nadeszła pora konsumpcji. Odsmażyłam zatem placki na patelni razem z farszem i bardzo mi to rozwiązanie odpowiada. Wyszło pyszne, rumiane, chrupiące jedzonko.
Składniki
4 gotowe placki tortilli
1 duża pierś z kurczaka /lub 2 małe/
przyprawa do gyrosa
sól i pieprz do smaku
250-300 g pieczarek
1 cebula
sałatka:
2 pomidory
1 świeży ogórek
1 czerwona cebula
1 papryka /wskazane po 1/2 zielonej i żółtej, ja miałam tylko czerwoną/
sól, pieprz, olej z chilli
sos /wymieszać/:
2 kopiate łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki musztardy stołowej
sól, pieprz, cukier do smaku
3 łyżki keczupu łagodnego
Wykonanie
Piersi kurczaka pokroić w kostkę, skropić olejem, posypać dość obficie przyprawą do gyrosa, posolić i popieprzyć. Odstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie obsmażyć mięso ze wszystkich stron na oleju z dodatkiem masła, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, przesmażyć, dodać pokrojone pieczarki, smażyć do całkowitego odparowania płynu i lekkiego zarumienienia.
Składniki sałatki pokroić, doprawić do smaku.
Placki tortilli podgrzać króciutko w mikrofalówce lub piekarniku, po czym każdy posmarować sosem /całą powierzchnię/, na jedną połowę każdego nałożyć trochę mięsa z pieczarkami oraz sałatki, przykryć drugą połową.