Prosta, smaczna i bardzo kolorowa. Jeszcze wymaga zachęty? Chyba nie…
Składniki
1 kapusta pekińska /grubą część liści odłożyć i zużyć do innej potrawy/
1 mały por
po 1/2 papryki czerwonej i żółtej
2-3 pomidory
3-4 łyżki kukurydzy /pół małej puszki/
1/2 pęczka szczypiorku
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1-2 łyżki oliwy/oleju
1 łyżka łagodnej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz, cukier – do smaku
Wykonanie
Kapustę drobno poszatkować. Por pokroić w półplasterki, lekko posolić i odstawić, aby zmiękł. Paprykę i pomidora pokroić w kostkę.
Połączyć wszystkie składniki, dodać sos przygotowany z połączenia śmietany, oleju, soku z cytryny oraz musztardy, doprawić do smaku. Na koniec dodać pokrojony drobno szczypiorek.