Dla wielbicieli kokosu i czekolady, bo to taki wafel 2 w 1….
Składniki
1 paczka kruchych wafli /5 szt./
Masa czekoladowa
100 g masła
60 ml mleka
70 g cukru
2 łyżki kakao
50 g mleka w proszku
Masa kokosowa
200 g masła
125 ml mleka
100 g kokosu
150 g cukru
110 g mleka w proszku
Wykonanie
Masa czekoladowa
Masło, mleko, cukier i kakao zagotować. Przestudzić, wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie na jednolita masę.
Masa kokosowa
Masło, mleko, cukier i kokos zagotować. Przestudzić, wsypać mleko w proszku i wymieszać energicznie trzepaczką rózgową na jednolita masę.
Smarować od razu po przygotowaniu, jeszcze letnimi masami.
Na pierwszy wafel rozsmarować połowę masy czekoladowej, przykryć waflem. Rozsmarować połowę masy kokosowej, przykryć trzecim waflem, rozsmarować resztę masy kokosowej, przykryć czwartym waflem, rozsmarować resztę masy czekoladowej i przykryć piątym waflem. Całość owinąć folią spożywczą i obciążyć. Odłożyć w chłodne miejsce, aby masy stężały. Przed podaniem pokroić w dowolne kształty.
przepis od Ali
Ostatnio średnio lubię wafle ale ten jest bardzo dobry, taki „mokry”. Mi ostatnio wychodzą „suchary” których popicie kawą nawet nie pomoże 😉 ale mój to całkiem inny przepis, ten bardzo polecam!
No to się cieszę, że przyczyniłam się w jakimś, choć małym stopniu, do sprawienia rozkoszy dla podniebienia…. a tak już na poważnie – suchość wafli zależy w dużej mierze nie tylko od masy, ale też od jakości wafli. Bardzo dobre są z Boguchwały, ale nie wszyscy mają swoją Boguchwałę i sąsiedztwo z nią. Jednak polecam wszystkim, którzy to szczęście mają. Pozdrawiam