Co ja będę pisać… po prostu pyszne… a kiedy do tego jeszcze podałam ziemniaki pieczone /upieczone przy okazji razem z kurczakiem/ i por a’la młoda kapusta to już rozkosz dla podniebienia zupełna.
Składniki
4 udka z kurczaka /u mnie 5 szt. tzw. pałek-podudzia/
przyprawa gyros
3 łyżki majonezu
2 łyżki keczupu
Wykonanie
Udka umyć, osuszyć /można zdjąć skórę/, dość obficie obsypać przyprawę gyros i odstawić na kilka-kalikanaście godzin do lodówki /ja daję na całą noc/.
Po tym czasie udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym delikatnie olejem, po czym posmarować je mieszanką majonezu i keczupu.
Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C /II poziom grzanie góra-dół/ i piec ok. 60 min. /pod koniec można na kilkanaście minut odkryć, aby się zrumieniły/.