Tort dla wielbiciela kokosu, więc musi być z kremem kokosowym, a 8 Urodziny to poważna sprawa. No to 100 LAT młody zuchu!
Składniki /tortownica śr. 24-25 cm/
Biszkopt
6 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiate łyżki kakao
1 łyżka octu
3 łyżki oleju
szczypta soli
Krem kokosowy
500 ml śmietany kremówki 30%
3 śmietan-fix
100 g białej czekolady
100 g rozdrobnionych płatków migdałowych lub zmielonych migdałów
200 g wiórków kokosowych
2-3 łyżki likieru kokosowego lub pestkówki
Krem śmietankowy do obłożenia boków i wierzchu
250 ml śmietany kremówki /min. 30%/
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix
Poncz
mocna herbata
sok z cytryny /+ likier kokosowy/pestkówka/
dodatkowo
opłatek z nadrukiem
50 g wiórek kokosowych
kilka cukierków Rafaello
kwaśny dżem lub powidło śliwkowe
Wykonanie
Biszkopt
Dzień wcześniej /najlepiej/ upiec biszkopt z podanych wyżej składników wg przepisu podstawowego /klik/.
Biszkopt przekroić potem na 3 blaty, dobrze nasączyć.
Krem kokosowy
Na bardzo małym ogniu rozpuścić czekoladę ze 100 ml kremówki, cały czas mieszając. Wystudzić.
Pozostałą zimną śmietankę kremówkę /400 ml/ ubić ze śmietan-fixami, a gdy będzie już dobrze ubita dodawać stopniowo wystudzoną masę z białej czekolady. Na końcu dodać kokos, migdały i likier i jeszcze raz wymieszać /moja rada – aby masa się nie zwarzyła, pierw trochę śmietany wymieszać z masą czekoladową, a dopiero potem dodawać to do reszty ubitej śmietany/.
Masę podzielić na 2 równe części i przełożyć nasączone blaty biszkoptu. Wskazane, aby każdy blat przed nałożeniem kremu posmarować cienko dżemem kwaśnym lub powidłem, przetartym przez sitko na gładką masę. Całość schłodzić.
Krem śmietankowy do obłożenia boków i wierzchu
Ubić śmietanę na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fix. Obsmarować boki i górę tortu.
uwaga – Wierzch – góra tortu, w części przeznaczonej pod dekorację z opłatka, odpowiadająca rozmiarowi tego opłatka, powinna być możliwie jak najrówniejsza, żeby opłatek dobrze przylegał.
Teraz na środku tortu umieścić opłatkowy obrazek, bardzo delikatnie za pomocą dłoni lub wypukłej części łyżki docisnąć jego powierzchnię do powierzchni tortu, zwracając szczególną uwagę na brzegi opłatka. Teraz można już przystąpić do wykonania zdobień – dekoracji.
Boki tortu oraz górę nie przykrytą opłatkiem obsypać kokosem i udekorować połówkami kulek rafaello.
Uwagi dodatkowe:
Tort można oczywiście wykonać rezygnując z dekoracji obrazkiem z opłatka. Można wówczas tort na zewnątrz posmarować takim samym kremem, jakim jest przełożony, bowiem tylko pod opłatek krem musi być gładki, bez dodatków /np. kokosu/.
Cały tort dobrze schładzamy.
Najlepiej ciasto przygotować na 1-2 dni przed podaniem, jednak w przypadku użycia opłatka, zewnętrzne wykończenie należy wykonać w dniu podania /3-6 godz. przed/.
Kroić ostrym nożem, moczonym w gorącej wodzie.