Zastanawiałam się dziś nad przygotowaniem schabu, ale tak, aby było smacznie, a równocześnie dietetycznie. „Błąkałam się” myślami po różnych daniach w różnym czasie i nagle ni stąd ni zowąd do głowy przyszły mi stołówkowe jajka w sosie musztardowym. Też je kiedyś robiłam zresztą. To wspomnienie popchało mnie natychmiast w „ramiona” tego sosu jako dodatku do mojego schabu. I oto jest.
Składniki
5 plastrów schabu /grubość ok. 1 – 1,5 cm/
1 łyżka cebuli prażonej /zapiekanej/
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki musztardy /dałam 2 rosyjskiej i 1 miodowej/
na czubek łyżeczki miodu /opcjonalnie/
1/4 szklanki śmietanki 30 % /słodkiej/ – zamiennie kwaśnej 18%
1 łyżka mąki pszennej – do obtoczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – do zagęszczenia
sól, pieprz
masło klarowane lub olej do smażenia
Wykonanie
Mąkę wymieszać z solą i pieprzem, obtoczyć umyte i osuszone kotlety i usmażyć na jasny kolor z obu stron. Do tego samego rondla dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, zmniejszyć ogień i nadal chwilę smażyć, mieszając zawartość co chwila, aż cebula się zeszkli /uważać, aby czosnek się zbyt nie przypiekł/.
Mięso podlać teraz 1/2 l gorącej wody, dodać cebulę prażoną i dusić pod przykryciem ok. 30-40 min. Kiedy mięso będzie już miękkie rondel zestawić z gazu, dodać śmietankę wymieszaną z musztardą i miodem i dusić jeszcze ok. 5 min. Doprawić na koniec jeszcze do smaku, jeśli trzeba zagęścić też mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody i zagotować.