Pychota… i samo zdrowie na talerzu… w ich towarzystwie wszystko smakuje wyśmienicie… ja podałam je do pieczonych udek w pikantnej glazurze.
Ilość składników, jak też rodzaj użytych warzyw dowolna … co kto lubi … przyprawy też dowolne… co komu odpowiada, co lubi, co preferuje…
przed pieczeniem upieczone
Poniżej podaję składniki użyte tym razem przeze mnie.
Składniki
4 marchewki
3 pietruszki
1 seler /średni/
2 buraki ćwikłowe
4 ziemniaki /większe, podłużne/
olej
zioła prowansalskie
tymianek
rozmaryn
1 cebula czerwona
1 główka czosnku
na wierzch:
sól gruboziarnista
pieprz świeżo zmielony
chili
Wykonanie
Oczyszczone, umyte i osuszone warzywa pokroić na frytki, skropić olejem i obsypać przyprawami, wymieszać.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej frytki warzywne, po wierzchu oprószyć gruboziarnistą solą, pieprzem i chili.
Między warzywa włożyć cząstki cebuli oraz całe ząbki czosnku w łupinie – dodadzą smaku i aromatu.
Piec w temp. 180 st. C przez ok. 45-50 min. potem włączyć jeszcze termoobieg i dopiec na rumiano przez ok. 10 min, /czas i temperaturę pieczenia dostosować do możliwości swojego piekarnika/.