Miałam do zagospodarowania maślankę więc część jej wykorzystałam do zrobienia ciasta od Bahati. Wyszło pyszne.
forma keksowa 11×35 cm
Składniki
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
3 krople aromatu śmietankowego
200 g dżemu brzoskwiniowego (do posmarowania ciasta) – dałam z pigwy
Wykonanie
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, należy je wcześniej wyjąć z lodówki.
Wszystkie składniki wkładamy do miski w całkiem obojętnej kolejności. Mieszamy widelcem do połączenia składników. Przekładamy do formy, pieczemy ok. 40 minut w temp 170 st.C.
Dżem miksujemy na gładką masę, smażymy /podgrzewamy/ 5 minut. Ciepłym smarujemy ciasto.