Uwielbiam wiosnę m.in. za to, że mogę zajadać do woli zieloną sałatę… świeżą, chrupiącą, najlepiej z własnego ogrodu. Mogę jej zjeść naprawdę olbrzymie ilości…
Składniki
1 główka zielonej sałaty
1 śmietana mała /150-200 g/ – 12 lub 18%
sól, ocet i cukier – do smaku*)
opcjonalnie – zielona cebulka, jajko na twardo
Wykonanie
Sałatę umyć pod bieżącą wodą, dobrze odsączyć, a następnie porwać palcami na drobniejsze kawałki.
Śmietanę wymieszać z dodatkami – przyprawy do smaku, ma być wyraźnie słodko-kwaśna. Jeśli mamy, dodać zieloną cebulkę. Połączyć z sałatą tuż przed podaniem. Na wierzch można dać jajko na twardo, pokrojone w grubsze cząstki lub ósemki, lekko wymieszać.
*) zamiast octu i cukru można dać słodko-kwaśny sok pigwowy – sprawdziłam, bardzo dobrze się komponuje i smakuje, a przepis na sok tu – Sok z owoców pigwowca