Temperatura i czas pieczenia

Temperatura piekarnika i czas pieczenia poszczególnych rodzajów ciast *)
rodzaj ciasta                        temperatura piekarnika w st.C.         czas pieczenia min.
bezy letni (piekarnik nie domknięty)    90-100                                       120-180
pierniki ciepły                                     150-160                                         40-60
biszkopty, babki piaskowe                 160-180                                         30-45
ciasto drożdżowe małe                      180-200                                        10-15
ciasto drożdżowe średnie                  160-180                                        30-45
ciasto drożdżowe większe                 160-180                                        50-60
ciasta kruche i półkruche                    200-220                                        15-30
ciasta ptysiowe                                   200-220                                        20-30
ciasta francuskie i półfrancuskie        220-250                                        15-30
serniki                                                 160-180                                        60-90

*) wysokość temperatury ma charakter orientacyjny, wszystko bowiem zależy jeszcze od piekarnika – każdy grzeje trochę inaczej

Sprawdzanie, czy ciasto jest upieczone
Najlepiej to zrobić za pomocą drewnianego patyczka. Należy włożyć go w ciasto – jeśli jest suchy – znak, iż ciasto jest gotowe, jeśli zaś mokry – powinno jeszcze się popiec.

Przypalanie się ciasta z wierzchu i mokry środek
To zły znak – nie wyjdzie już cudownie. Ale całkowitej katastrofie można zapobiec stosując następujące sposoby:
– wyłącz, jeśli to możliwe, grzanie z góry;
– przykryj ciasto pergaminem;
– zmniejsz temperaturę pieczenia o kilkanaście stopni.

Przypalone ciasto
No cóż – nie trzeba od razu całego wyrzuć. Należy poczekać, aż wystygnie, a wtedy za pomocą tarki zetrzeć spaloną część – jeśli ciasto zostanie polukrowane lub oblane polewą, nikt, oprócz Ciebie nie będzie wiedział, że coś jest nie tak….

źródło  http://diavolo.blox.pl/2008/06/Podstawowe-zasady-pieczenia-ciast.trackback

napełnianie foremek ciastem – do 3/4 wysokości, z wyjątkiem ciasta drożdżowego – tu do 1/2 a nawet 1/3 wysokości, bo drożdżowe dużo urośnie w piekarniku

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*