Jeszcze jedna propozycja przygotowania sałatki z selera naciowego… mnie smakuje bardzo i zajadam się nią z wielkim apetytem. Polecam, szczególnie jako danie fit, zamiast np. obfitej kolacji.
Składniki
1 średnia cebula /biała lub czerwona
3-4 łodygi selera naciowego
2 jabłka z czerwoną skórką
3 łyżki żurawiny /zamiennie rodzynki/
1 łyżka miodu
2-4 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany/jogurtu
1 łyżka oliwy z oliwek
Wykonanie
Żurawinę sparzyć i odsączyć na sicie.
Cebulę drobno posiekać, gdy użyjemy białej lekko posolić i odstawić na chwilę, aby zmiękła /czerwonej nie trzeba solić przed dodaniem do sałatki/.
Łodygi selera przekroić wzdłuż na 2-3 części i pokroić w kosteczkę.
Jabłka również pokroić w kostkę razem ze skórką.
Wszystkie składniki włożyć do miski, dokładnie wymieszać.
Wymieszać majonez, śmietanę i oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i miód. Wymieszać i połączyć sos z sałatką. Doprawić do smaku solą, wymieszać, schłodzić przez 30 min.
inspiracja tu