Miałam ogromną chęć na mięso drobiowe… konkretnie udka z kurczaka. Upiekłam je w sosie przygotowanym na bazie sosu sojowego i to był bardzo dobry wybór. Udka tak przygotowane są bardzo aromatyczne, smaczne, mięso mięciutkie… rozkosz dla podniebienia wprost.
Składniki
3 ćwiartki kurczaka
Marynata
6 łyżek sosu sojowego
6 łyżek ketchupu /ostry lub łagodny/
6 łyżek oleju
3 łyżki musztardy miodowej
1 duża cebula
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawy wg uznania
Wykonanie
Ćwiartki kurczaka podzielić na mniejsze części /udo i podudzie/.
Cebulę bardzo drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
Wszystkie składniki marynaty połączyć i dokładnie wymieszać. Włożyć do niej wszystkie części kurczaka, obtoczyć je ze wszystkich stron i odstawić do lodówki na kilka godzin /nawet na całą noc/.
Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego z przykryciem lub też całe naczynie bez przykrycia włożyć do rękawa piekarniczego i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 st.C przez 1 godzinę, po czym naczynie odkryć /bądź rękaw przeciąć/ i piec jeszcze 15-20 min. do zrumienienia.