To taka bardziej wzbogacona Sałatka wielkanocna – jajeczna z chrzanem, bardziej świąteczna, bardziej różnorodna, wielosmakowa, ale i bardziej syta.
Składniki
6 jaj + 2 do ozdoby – ugotowane na twardo
200 g żółtego sera
200 g szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
1 słoik selera konserwowego
4 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
2 pęczki szczypiorku
garść rzeżuchy (opcjonalnie)
sól i pieprz
Wykonanie
Szynkę pokroić w kostkę i włożyć do miski, dodać do niej starty na grubych oczkach żółty ser, odcedzoną kukurydzę i odciśnięty z zalewy seler.
Szczypiorek pokroić drobniutko, połowę wysypać na dno salaterki, w której sałatka będzie podana (reszta zostaje do dekoracji po wierzchu). Dookoła salaterki ułożyć plasterki jajek – wybieramy same środkowe plastry, resztę jajek pokroić w kostkę i dodać do sałatki.
Dodać majonez i jogurt, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Sałatkę przełożyć do sałaterki uważając, żeby nie poruszyć plasterków jajek. Wierzch posypać pozostałym szczypiorkiem i rzeżuchą, można dodatkowo udekorować przekrojonymi jajkami np.przepiórczymi.