Kotlety mielone po rosyjsku

W zasadzie to proste, najprostsze mielone, a jednak… od tych znanych nam mielonych wyróżnia je dodatek do masy mięsnej wody gazowanej, a poza tym są bez jajka i bułki. Ja do mielonych /sznycli/ dodaję również troszkę zimnej wody, ale zwykłej, a nie gazowanej. W tej wersji jakoś mi nie pasowały jednak ot tak, jak zwykłe mielone, więc podałam je z sosem szpinakowo-musztardowym /przepis zamieszczę wkrótce/.

Składniki

500 g mięsa mielonego
2  średnie cebule /lub 1 duża/
150 ml wody gazowanej
3 łyżki oleju
sól, pieprz, chilli = do smaku

Wykonanie

Mięso mielone połączyć z przyprawami, dodać wodę gazowaną i dokładnie wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny pod przykryciem /np. folią/.
Teraz pokroić bardzo drobniutko cebulę i po czasie dodać do mięsa. Ponownie wyrobić, po czym formować kotlety i smażyć na oleju z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*