Przepis autorstwa T. Strzelczyka wypatrzyłam na youtube, od razu mi się spodobał i wiedziałam, że w najbliższym czasie muszę go zrobić. Ten czas właśnie nadszedł.
Składniki na wywar
2 l wody
4 skrzydełka
2 liście laurowe
4 ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
Pozostałe składniki zupy
1 kapusta
500 g pieczarek
3 małe marchewki
2 małe cebule
5 ziemniaków
sól, pieprz do smaku
tymianek świeży
masło do smażenia
pęczek koperku
150 ml śmietanki 18 %
Wykonanie
Z podanych składników ugotować wywar /ok. 40 min./. /można pominąć, gdy mamy gotowy bulion lub rosół/
W tym czasie pokroić warzywa:
– pieczarki w grubsze półplasterki
– marchew – w plasterki
– cebulę – w kostkę
– ziemniaki – w większą kostkę
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić pierw ziemniaki – delikatnie zrumienić.
Dodać czarny pieprz, sól i trochę świeżego tymianku oraz pieczarki. Gdy się całość zrumieni dodać cebulę i marchew, chwilę podsmażyć – cebula ma się tylko zeszklić.
Zawartość patelni przełożyć do wywaru, gotować 10-15 min. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać kapustę, gotować ok. 10 min. Gdy kapusta zmięknie dodać śmietankę i koperek, lekko zagotować.