Po prostu uwielbiam takie ziemniaki, a jeszcze gdy mogę je zrobić przy okazji pieczenia mięsa, to już pełnia zadowolenia… obiad się piecze, a ja…ja się relaksuję…
Polecam też te ziemniaki – Młode ziemniaki zapiekane w piekarniku.
Składniki
1 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
przyprawy wg smaku: papryka wędzona, przyprawa do ziemniaków, zioła prowansalskie, pieprz
Wykonanie
Ziemniaki dokładnie umyć /nie obierać ze skórki/ i podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-7 min. odcedzić.
W misce wymieszać olej z wszystkimi przyprawami, dodać ziemniaki, wymieszać bardzo dokładnie, aby się ładnie całe obtoczyły i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Zapiekać przez ok. 45 min. po czym na 5-10 min. włączyć jeszcze termoobieg.